Technológia

 

A Gipszbeton eredete

Ez az építési mód Sámsondi Kiss Béla munkásságán alapszik, melyet az 1930-as években kezdett és haláláig, 1972-ig folytatott. Munkásságának folytatásaként, felhasználva az ő gazdag elméleti és gyakorlati tapasztalatait, majd továbbfejlesztve azt, Szövényi István, Czoch Andrea, Albert Tamás, Ónodi Szabó Lajos e technológiával készítettek épületeket. Reketye László 1985-ben ismerkedett meg Szövényi Istvánnal, és rajta keresztül a gipszbetonnal. A későbbi munkái során szerzett tapasztalataival segítette a gipszbeton technológia gyakorlati alkalmazását, fejlesztését.

Ezen ismeretek eredményeként állt össze egy olyan új technológiai megoldás, mely nagy építészeti-konstrukciós szabadsággal rendelkezik. E megoldás kielégíti a korszerű építési rendszerekkel szemben támasztott funkcionális, statikai és épületfizikai igényeket.

Szövényi István több évtizedes munkásságát a gipszbeton technológia fejlesztésére áldozta, amiért 2016-ban a Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti-díjjal jutalmazta. Gratulálunk Neki!

(Kép: mma.hu)

Általános meghatározás:

A dermesztett (gipsz) betonok olyan speciális vékony-falú teherhordó anyagok ill. szerkezetek, melyeknél a beton kiöntéséhez szükséges többlet vízmennyiséget az előregyártott gipsz zsaluzat hamar elszívja, így tömörítve a betont.

Az építési technológia 2 alapvető fázisra bontható:

  • a gipsz zsaluzóelemek előregyártása
  • az elkészült táblákból horizontális és vertikális elemek összeszerelése, majd ezek vasalása és folyós konzisztenciájú homokbetonnal való kiöntése.A 600×600 mm táblaméretű zsaluzó gipszelemek könnyen szabhatók. A gipsztáblák távtartását beépített műanyag betétek biztosítják, melyek alkalmasak a vékony vasalat befűzésére, helyzetének rögzítésére is.

Előregyártott gipsz zsaluzóelemek a telephelyünkön.

A gipsztáblák távtartására és a vasalat rögzítésére szolgáló műanyag betét.

A Reketye Kft. kizárólag a GIPSZBETON technológiára épülő kivitelezéssel foglalkozik. Ezen belül is leginkább a beltéri lépcsőkre szakosodott.

Cégünk, az Ön igényeinek megfelelően a tervezést és a kivitelezési munkákat is vállalja, így biztosítva a precíz, magas színvonalú kivitelezést.

Lépcsőink kiemelkedő előnye a gyors és pontos elkészítés. A kezdéstől a használhatóságig általában 2-3 nap telik el. 

Cégünk csak a lépcső szerkezetének megépítésével foglalkozik.  A már elkészült szerkezetkész lépcső igény szerint burkolható, festhető.

Székhely

2086 Tinnye

József Attila u. 1.

 

Kapcsolat

+36 70 429 6474

+36 70 387 9527

reketye@gipszbetonlepcso.hu

 

Nyitvatartás

H-P: 8.30 – 14.30

ÉMI Engedélyünk száma:

A-71/2019